vineri, 20 martie 2009

Parteneriatul Estic - elemente pozitive şi negative pentru R. Moldova

Am fost solicitat de Agenţia Infotag sa prezint, pe scurt, câteva păreri despre Parteneriatul Estic, daca e pozitiv sau negativ pentru noi. Mai jos prezint raspunsul dat.


Conceptia Parteneriatului Estic are atat elemente pozitive, cat si negative pentru R. Moldova. Partea negativa e ca acest proiect nu prevede acordarea unei perspective clare de aderare la Uniunea Europeana pentru cele 6 state din estul Europei (Moldova, Ucraina, Belarus, Georgia, Armenia si Azerbaidjan) asupra careia insista Chisinaul, dar si Kievul. Nu este un lucru tocmai fericit faptul ca suntem inclusi in acelasi "pachet" cu statele din Caucaz, in special Azerbaidjan si Armenia, dar si alaturi de Belarus. R. Moldova si Ucraina sunt mult avansate pe calea integrarii europene in raport cu Azerbaidjan si Armenia, dar si fata de Georgia, iar Belarus nici nu-si propune drept scop aderarea la UE. Cu toate acestea, Bruxelles-ul vorbeste despre relatii personalizate cu statele care vor face parte din Parteneriatul Estic, astfel ca fiecare sa poata lua de la acest proiect "ce doreste si cat poate".
Proiectul are un sir de atuuri, de care Moldova ar trebui sa beneficieze. Mai intai de toate, lansarea Parteneriatului Estic, preconizata in primavara curenta, va cataliza procesul de negocieri privind noul cadru juridic dinte RM si UE. Avem sanse ca in mai putin de doi ani sa semnam un Acord de Asociere cu UE, desi, cel mai probabil, fara o perspectiva de aderare la UE. Gratie Parteneriatului Estic, Moldova are siguranta ca intr-o perspectiva medie sau indepartata va avea un Acord de Liber schimb aprofundat si coprehensibil cu UE, un regim de vize si mai facilitar sau chiar abolirea acestuia. In felul acesta, Moldova va avea acces practic la toate cele 4 libertati care stau la baza UE: libertatea de deplasare a marfurilor, a capitalului, serviciilor si persoanelor. La fel, in cadrul Parteneriatului Estic vom putea beneficia de diferite proiecte finantate de UE, inclusiv ce tin de infrastructura, securitate energetica, educatie etc. Cat priveste bugetul Parteneriatului Estic pentru 2009-2013, estimat (nu si aprobat) la 350 mil. Euro, consider ca este unul mic, in special in conditiile in care statele din regiune sunt afectate grav de criza economica mondiala. Totusi, trebuie de remarcat faptul ca acestea nu sunt unicii bani pe care UE ii acorda statelor est-europene pentru perioada respectiva, deoarece mai exista si bugetul actual pentru Politica Europeana de Vecinatate. Deocamdata nu exista un consens in sanul UE la capitolul finantare a Parteneriatului Estic. Sperantele noastre sunt ca sa existe un buget separat si acesta sa fie cat mai mare, desi situatia este complicata si de faptul ca sunt necesare modificari in Bugetul UE aprobat deja pe perioada respectiva.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu